Dette bør du tenke på når du låner penger

Banklån er en super mulighet til å realisere drømmer, utnytte sjanser og forandre livet ditt til det bedre. Men det finnes også en del fallgruver. Nedenfor finner du noen tips om hva du bør tenke på før du tar opp banklån hos oss.

7 gode tips når du skal låne

Hva skal pengene brukes til?

Noen kostnader bør betales raskt, for at de ikke skal øke. Mens andre kan man godt la vente til tider med bedre råd. Så før du bestemmer deg for å ta opp et lån, er det lurt å gjøre en vurdering på hvor viktig det er å få inn pengene med en gang.

Hvor mye har du råd til å låne?

Du bør aldri ta opp et lån som du ikke er trygg på at du klarer å betjene. Vi i Express Bank ønsker ikke å sette noen i gjeldsfella. Derfor har vi kriterier til minimumsinntekt og kredittvurdering som avgjør om vi innvilger en lånesøknad. Den endelige vurderingen om du ønsker å ta opp lån som vi tilbyr, er det du selv som må ta. Derfor er det lurt å ta en ekstra runde på om dette er noe du virkelig har råd til, før du aksepterer lånetilbudet. Spør deg selv: Hvor mye har jeg råd til å betale i renter og avdrag i måneden? Hvor kan jeg eventuelt spare inn?

Lag en plan

Du trenger en realistisk plan for hvordan din økonomi skal ordnes. Lag et budsjett. Om budsjettet vil kreve mye innstramminger for å gå opp, kan du kanskje forsøke å følge det en stund før du tar opp lånet, slik at du ser om det er realistisk? Du må også vurdere hvor lang tid du skal bruke på tilbakebetalingen. Betaler du ned lånet over lang tid vil du måtte betale mer i renter og lånet blir dyrere enn om du betaler ned over kort tid.

Husk at for å beregne de månedlige utgiftene ved et lån må du ta med de totale kostnadene, ikke bare nominell rente. Den effektive renta tar med alle gebyrer og avgifter, så det er denne du skal ta utgangspunkt i. Ønsker du å regne ut terminbeløp og nedbetalingstid, kan du bruke lånekalkulatoren som gjør jobben for deg. Vil du vite mer om nominell rente, terminbeløp og andre økonomiske uttrykk? Gå inn på vår økonomiske ordliste!

Les hva du skriver under på

Selv om det ikke er det mest spennende lesestoffet, bør du alltid ta deg tid til å lese alle betingelser og vilkår før du signerer på lånetilbudet.

Forstår du ikke alt som står i lånekontrakten? Gå inn på vår økonomiske ordliste her!

Låne sammen?

Det er også mulig å ta opp forbrukslån sammen med ektefelle eller registrert samboer. Dette kan være smart fordi man da blir to om ansvaret, og to om tilbakebetalingen. Men det er alltid viktig å vurdere fordeler og ulemper. Tenk for eksempel gjennom dette: Kan de økonomiske forpliktelsene føre til belastninger for parforholdet?

Låneeksempel: Effektiv rente 12 %, 30.000 kr o/5 år, kostnad: 9.482 kr, totalt: 39.482 kr. Eksemplet forutsetter at lånet tilbakebetales med like månedsbeløp på 658 kr over 5 år.